Maling af fodpaneler | ByggmaxMaling af fodpaneler | Byggmax

Maling af fodpaneler

Begynder dine fodlister at se slidte ud? Her kan du læse om, hvordan du går frem for at få nymalede og friske fodpaneler.

Fodpaneler giver rummet kontur og udgør en stor del af helhedsindtrykket. Fodpaneler bliver desværre nemt beskidte, de glemmes under rengøringen og slides ret hurtigt. Dels lægger der sig en hinde af fedt, støv og andet snavs som en hinde på dem, dels får de nogle småslag. Støvsugeren kommer måske lidt tæt på, eller også kører børnene lidt rigeligt skødesløst rundt med legetøjet. Det slider på fodpanelerne, og det vil således være nødvendigt at friske dem op med jævne mellemrum. Det gøres nemmest ved at male fodpanelerne.

Er du i tvivl om, hvordan du skal gribe det an? Ingen grund til bekymring. Vi har samlet vores bedste tips og gode råd til maling af fodpaneler. Følger du vores beskrivelse, vil du i løbet af kort tid have nye, friske fodpaneler.

Maling af fodpaneler| ByggmaxMaling af fodpaneler| Byggmax

Forarbejde - trin for trin

Mal fodpanelerne i ét rum ad gangen. Begynd med at flytte alle møblerne ud fra væggene, og gør du derefter som beskrevet, før du maler, får du det bedste resultat.

1. Først skal der sættes beskyttende afdækningstape på under- og underkanten af fodpanelet. Dæk også gulvet med afdækningspapir, hvis nu malingen sprøjter. Vask derefter fodpanelet af med grundrens for at fjerne støv og fedt.

2. Skrab derefter nu eventuel afskallet maling af. Du behøver ikke gå alt for grundigt til værks. Bare fjern det, der løsnes nemt.

3. For at få malingen til at fæstne ordentligt, er det vigtigt at slibe fodpanelerne. Slibningen fjerner også eventuelle ujævnheder, der er tilbage, efter der er skrabet. Brug lidt mere finkornet sandpapir, og slib omhyggeligt. Slut af med at tørre fodpanelerne af med en mikrofiberklud.

4. Hvis malingen er skrabet og slebet af ned til træet, skal der grundes med en grundet. Mal med et lag grundet, og lad det tørre. Ujævn derefter eventuelle ujævnheder og sømhuller med en spartelmasse. Lad spartelmassen tørre, og slib derefter, så overfladen blev glat og fin. Aftør for sidste gang med mikrofiberkluden.

Valg af farve

Før du begynder at male, skal du have valgt farve til fodpanelerne. For at få væggen til at synes længere og få et stilrent udtryk er det et godt tip at bruge samme farve til fodpanelerne og væggen. Vil du derimod gerne have, at fodpanelerne skiller sig ud fra væggen, kan du anvende samme farve, men i en anden glans, så du bryder udtrykket. Mange kan derimod godt lide kontrasten ved at fodpanelet i én farve og væggen i en anden. Du skal derfor kun vælge farve til fodpanelerne ud fra det, du godt kan lide. Der er i mange Byggmax-butikker mulighed for at få blandet lige netop den farve, du ønsker.

Nogle overvejer sig, om man kan male fodpaneler med vægmaling? Nja, det kan man selvfølgelig godt, men fodpanelerne kommer nemmere til at revne og blive ridsede. Vægmaling er beregnet specielt til vægge, og det er svært at få den til at fæstne på træflader som fodpaneler. Hvis du ønsker en slidstærk overflade, anbefaler vi derfor, at du bruger en træmaling. En træmaling er beregnet til træværk i hjemmet og kan bedre end anden maling holde til slid og slag. Den mest almindelige maling til fodpaneler er en halvblank træmaling. Den er let af vaske af og giver en flot finish. Der kan selvfølgelig også brugs en blank eller mat maling. Det er syvende og sidst en smagssag.

Så skal der males

Når forarbejdet er overstået, og der er valgt farve, er det på tide at begynde at male - det er den nemme og sjov del. For at opnå et ensartet resultat anbefaler vi, at du maler med en lakpensel. Mal to lag ad to omgange, hvor malingen får lov til at tørre ind imellem. Når malingen er tør efter første omgang, kan eventuelle huller forsegles med fugemasse, som også lige skal tørre. Efter det sidste lag maling skal malingen tørre mindst et døgn, møblerne stilles tilbage igen. Afdækningstapen skal du dog fjerne med det samme.

Gør du som beskrevet, har du fodpaneler, der er så gode som nye. At male sine fodpaneler er helt klart en nem måde at opnå en stor forandring af rummet på.

Inspireras av våra gör det själv-guider

Måla innervägg

Måla fönster

Måla snickerier