Maling af gulv | ByggmaxMaling af gulv | Byggmax

Maling af gulve

Ny farve på gulvet vil virkelig ændre følelsen af ​​rummet. Læs her vores bedste tips og råd til, hvordan du kommer videre.

Vil du foretage forandringer i hjemmet? Hvorfor ikke male gulvet? Når vi overvejer at male om, tænker vi i de fleste tilfælde på væggene, men også gulvet giver rummet et løft med en ny farve. Gulvet er en del af interiøret, som sammen med vægge og loft skaber et harmonisk helhedsindtryk. En ny farve på gulvet er derfor en god måde at forny et rum på. Når gulvet skal males, skal der bruges en slidstærk maling, der kan holde til hverdagens udfordringer. Hos Byggmax har vi gulvmaling til trægulve og betongulve af høj kvalitet. Med vores gulvmaling, redskaber og grundigt forarbejde kan du male gulvet som en professionel og få et slutresultat, der virkelig kommer til at give rummet et andet udtryk.

Du kan her følge vores bedste tips og gode råd fra start til slut af et gulvmaleprojekt. Vi guider dig igennem forarbejdet med at vælge maling og male gulvet.

Maling af gulv | ByggmaxMaling af gulv | Byggmax

Vær omhyggelig med forarbejdet

Uanset om du skal male et trægulv eller et betongulv, er forarbejdet helt afgørende for et vellykket resultat.

For ubehandlede trægulve er det vigtigt, at det er rent og slebet mat. Slibningen gør, at malingen binder bedre. Mal knaster med en knastlak/spærregrunder, og mal med en grunder.

Trægulve, der har været malet eller lakeret tidligere, skal først rengøres med grundrens. Blanke flader slibes matte, træflader grundes, og der støvsuges grundigt.

Er det et betongulv, der har været malet før, skal du først skrabe løs maling af med en stålbørste, før du vasker det af med grundrens. Også her skal du slibe blanke flader matter og støvsuge grundigt. Et ubehandlet betongulv skal hærdes i mindst 1-2 måneder og være faste, før du begynder at male det. Fjern en eventuel betonhud ved at slibe gulvet, før der males. Skyl derefter grundigt gulvet med vand, lad det tørre 1-2 døgn, og støvsug det. Kontrollér eventuelt med en fugtmåler, at den relative fugtighed er højst 90 %. Da er betongulvet tørt nok. Grund derefter med en grunder eller ved at fortynde det første lag maling med vand som angivet på dåsen.

Valg af farve til gulve

Gulve går vi på hver dag, og de udsættes for stort slid. Du skal derfor bruge en særlig gulvmaling med høj slidstyrke og god dækkeevne. Der fleste gulvmalinger kan bruges på både trægulv og betongulv. Når du skal vælge farve, skal du overveje, hvordan rummet ellers ser ud. Hvilke farver har væggene? Hvilke farver har møblerne? Et mørkt gulv kan for eksempel bliver en flot kontrast til lyse vægge og møbler, men kræver en bedre belysning. Hele rummet vil derimod opleves lysere med et lyst gulv, men så kan snavs ses tydeligere. 

Tag dig god tid til at overveje det, så du finder en farve, som du synes er fin og føles rigtig i rummet. Når du har bestemt dig, kan du få blandet malingen i den farve, du ønsker, i mange af vores Byggmax-butikker.

Maling af trægulv og betongulv

Du er nu klar til at male gulvet med din egen gulvmaling. Gulvet skal først og fremmest males med en pensel lang panelerne. Sørg for, at fodpaneler er dækket af med afdækningstape. Få en god vinkel at male i med ved at holde penslen på skrå. Til større flader kan du bruge rulle. For at få en mere ergonomisk rigtig arbejdsstilling og arbejde mere effektivt kan du derudover anvende en teleskopstang. Sørg for at undgå at male dig selv op i et hjørne, men mal hen mod udgangen. Både trægulve og betongulve skal males to gange og tørre helt op ind imellem. Overhold de angivne tørretider på malerdåsen, før du stiller møblerne tilbage.

Kan en plastmåtte og et laminatgulv også males?

Der er selvfølgelig også andre typer gulve, der kan have brug for at blive frisket up. Du kunne måske godt tænke dig at male plastmåtten i badeværelset eller laminatgulvet i dagligstuen. Det anbefales desværre ikke at male denne typer gulve. Plastmåtten indeholder blødgøringsmidler, der gør, at farven vil have svært ved at tørre, som den skal. Malingen vil også have svært ved at fæste, og den vil således nemt slippe. Og hvis du er gået i gang med at forsøge at male, kan plastmåtten ikke gendannes.

Det samme gælder for laminatgulve. Et mønstret laminatgulv bør du slet ikke begynde at male. Hvis overfladen er glat, kan det dog godt males, men der ikke ingen sikkerhed for, at malingen holder, og den vil hurtigt bliver slidt ned. Vil du alligevel gerne male plastmåtten eller laminatgulvet, bør du ikke se en ny maling som en langsigtet løsning. Du skal i så fald først vaske gulvet grundigt og udjævne måtten, før du begynder at male med en passende maling. Ellers anbefaler vi at se nærmere på vores sortiment af laminatgulve og plastgulve til en god pris for at få et nyt, holdbart gulv uden skavanker.

Inspireras av våra gör det själv-guider

Måla betonggolv

Måla innervägg

Måla innertak

Ytbehandling golv