ARTIKLER OM BÆREDYGTIGHED FRA BYGGMAX

Massivt trægulv eller laminatgulv? | ByggmaxMassivt trægulv eller laminatgulv? | Byggmax

Massivt trægulv eller laminatgulv?

Her gennemgår vi forskellene mellem massivt trægulve og laminatgulve. Hvad er det bedste valg for dig og for miljøet?

At vælge mellem et laminatgulv eller et massivt trægulv er ikke altid så let, heller ikke selvom man tager dets miljøpåvirkning med i ligningen. Begge har deres fordele og påvirker vores miljø, om end på lidt forskellige måder. Generelt kan man sige, at jo længere et produkt holder, desto bedre er det normalt for både miljøet og pengepungen. Her nedenfor vil vi forsøge at finde ud af lidt om dette og hvad man skal tænke.

Den store og åbenlyse forskel på massive trægulve og laminatgulve er selve gulvets struktur. Et massivt trægulv er præcis, hvad det lyder til, og består af savede planker høvlet til de rigtige mål. Et laminatgulv er derimod et kompositprodukt med flere lag af forskellige materialer. Det betyder, at fremstillingsprocessen kan være mere energikrævende, og at genanvendelsen af et kasseret gulv kan være mere kompleks.

Massivt trægulv eller laminatgulv? | ByggmaxMassivt trægulv eller laminatgulv? | Byggmax

Massivt trægulv

Klimamæssigt har træ som byggemateriale den positive egenskab, at det lagrer kuldioxid, mens det er indbygget i et hus. Derudover er det nemt både at genanvende materialer eller udvinde energien fra, når gulvet en dag kasseres. Der er mange forskellige træsorter, der vokser i forskellige dele af verden, hvilket betyder, at selve transporten bidrager til miljøbelastningen. Vælger du et lokalt produceret gulv af en træsort, der vokser i nord, hvor råvaren også er vokset i nord, så er der meget vundet. Træ fra mere eksotiske skove kan have rejst langt og kan også være en del af andre bekymringer i verden. Sørg derfor altid for at vælge FSC-mærket træ, som garanterer, at råvaren kommer fra bæredygtigt skovbrug, både for mennesker og natur.

Laminatgulv

Et laminatgulv er et kompositprodukt, hvor oversiden er beklædt med et laminat, der giver både udseendet og teksturen, mens undersiden er beklædt med en stabilisator. Gulvpladens kerne består af HDF, som er en type formstabil træfiberplade, der er en videreudvikling af spånplader. Ved fremstilling af HDF-plader anvendes meget fint savsmuld, som blandes med plastbaseret lim. Blandingen formes til skiver i en presse, hvor der også tilføres varme, så limen hærder. Desværre bruges der ikke genbrugsspåner, men der bruges kun savsmuld fra nyt træ i fremstillingsprocessen. Derudover tilsættes plast gennem limen, hvilket har en miljømæssig omkostning. Forsøg gerne at vælge et laminatgulv, der er PEFC-mærket, hvilket er en standard for bæredygtig forsyningskæde.

Massivt trægulv  | ByggmaxMassivt trægulv  | Byggmax

Hvad holder længst?

En god start er at vælge et gulv der holder længe, så hvilket gulv holder længst, laminat eller massivt træ? Svarene på dette afhænger af mange forskellige faktorer og jo bedre gulvets kvalitet, desto bedre holdbarhed. Laminater har desuden den fordel, at de ofte har en overflade, der er meget modstandsdygtig overfor både slid og fugt. Derfor foretrækkes de ofte i rum som køkkener eller lige inden for hoveddøren. Laminatgulve slides dog ikke smukt i modsætning til et massivt trægulv. Et trægulv, der bærer spor af mange års slid, kan i stedet give boligen et rustikt præg med en masse charme. Derudover kan et massivt trægulv efterslibes et antal gange og overfladebehandles igen. I dette tilfælde ville et tilsvarende laminatgulv kun se ridset og kedeligt ud, hvor den eneste udvej er at udskifte gulvet.

Følelsen af gulvet

Et vigtigt aspekt ved valg af gulv er også, hvordan det føles at gå på det, og selvom udviklingen af laminatgulve er nået langt, er et massivt trægulv svært at slå. På samme måde som når det kommer til holdbarhed, påvirker gulvets kvalitetsniveau en stor del af følelsen af dit nye gulv. En anden del, der har stor betydning, er, hvilket underlag gulvet lægges på, og hvilken dæmpning, der lægges under selve gulvet. Et gulv, der bidrager til rummet med den rette følelse i lang tid, gør, at du ikke tænker på at udskifte det i utide.

Så hvordan skal du tænke, når du skal vælge et gulv?

Er det et rum, der er udsat for hårdt slid af f.eks. børn eller hunde med risiko for fugt, er et laminatgulv af god kvalitet nok det bedste. Hvis du kan acceptere nogle skavanker og bare se det som en naturlig patina, er et massivt trægulv måske det rigtige for dig. Uanset dit valg, så tjek de miljømærker, der hjælper dig med at træffe et mere bevidst miljøvalg. I sidste ende er det måske vigtigst, at du vælger et gulv, som du elsker og som holder længe i dit hjem.

Hvordan skal du tænke, når du skal vælge et gulv? | ByggmaxHvordan skal du tænke, når du skal vælge et gulv? | Byggmax