MONTER AKUSTIKPANELER

Flere og flere får ørerne op, for lydkomforten i hjemmet som skaber et hyggeligt miljø. Med stilfulde akustikpaneler kan du kombinere dette med en trendy fondsvæg lavet af træribber, der gør dit hjem endnu smukkere. Akustikpladerne monteres nemt både i loftet og på væggene og indebærer en større opgradering af dit hjem med en lille indsats.

Inden du går i gang

Lyd består af mekaniske bølger, der har brug for en slags medier til at forplante sig i, og som kan reflekteres af overflader eller overføres til et andet materiale. Ved at bryde lydbølgerne kan du styre dit lydmiljø. Kunsten at styre akustikken i et rum er at optimere forholdet mellem reflekterende og absorberende overflader.

Møbler ændrer lydbilledet

Et tomt rum med bare vægge har ganske ofte et uhåndterligt lydmiljø med meget ekko. Men når rummet begynder at blive fyldt med møbler og tæpper, ændrer lydbilledet sig markant. Så får lyden forskellige forhindringer til at hoppe imod, så den spreder sig i rummet på en anden måde, og at bløde materialer dæmper lyden.

Fordelen ved akustikpanel

Akustikplader med træribber består af et blødere materiale, der absorberer lyd og dæmper ekko i rummet. Træribbernes mange små flader bidrager til den lyd, der stadig reflekteres, hopper i lidt forskellige retninger ud i rummet og breder sig. Begge disse egenskaber gør akustikpladerne meget effektive til at skabe et bedre lydmiljø i rum. Det faktum, at de også er meget stilfulde og bidrager til rummets karakter, gør ikke tingene værre.

Lodrette eller vandrette ribber?

Den største beslutning, du skal tage, når det kommer til denne type lydpaneler – uanset om du vælger at montere dem på væggen eller loftet – er ribbernes orientering. Hvis du lægger dem langs en lang overflade, skaber du indtryk af, at overfladen er endnu længere - for eksempel i loftet på en korridor eller en lang væg med vandret monterede paneler. Hvis du i stedet monterer panelerne lodret, opfattes loftshøjden i stedet som højere og giver en følelse af plads. Med lodrette paneler kan du også nemt skjule en ahorndør til for eksempel et opbevaringsrum eller et hjemmekontor.

Vær forsigtig og brug ofte vaterpas

Når du har valgt panelernes retning og vender mod samlingen, er det vigtigt, at du tager dig tid til at være forsigtig. Tegn og lav markeringer på væggen, der skal dækkes, hvis du føler, at det letter - men frem for alt - vær flittig med at bruge vaterpasset, så panelerne ender enten i lod og vage. Det første panel sætter retningen for de andre paneler, men det er godt at tjekke med vaterpasset på hvert panel, hvis du ikke har linjer at gå efter.

Vedligeholdelse

Det lydabsorberende materiale i akustikpanelerne kan med tiden blive lidt støvet. Støvsug med jævne mellemrum.

Montere akustikpanel | ByggmaxMontere akustikpanel | Byggmax

TIPS

Har en god overflade at sætte panelerne på, når du skal save dem til de rigtige dimensioner.

Brug en god skruetrækker - så går jobbet som en dans. Du vil også kunne nyde det i fremtidige projekter.

For de bedste resultater: Brug en rundsav med skinne, der saver lige snit. Et lige bræt, der griber fat i rundsaven, fungerer også.

HUSK

For at få fine savsektioner med rundsaven: sav fra bagsiden af panelet og brug en fintandet klinge. Indstil savdybden, så den bare går gennem panelet og ribbenene. Sørg for, at ribbenene har fuld støtte nedefra under savsektionen.

For at reducere risikoen for et udbrud ved savning: Brug maskeringstape, hvor savsektionen skal laves.

Materialer

Din købsliste for at fuldføre projektet
Målebånd
stk
24 95 kr /stk
Fugepistol
stk
39 95 kr /stk
Målestok
Målestok
mm-mål
stk
15   kr /stk
Knækbladskniv
stk
14 95 kr /stk
Vaterpas
Vaterpas
Hultafors, 180cm
stk
349   kr /stk
Bit sæt 31 dele
stk
49 95 kr /stk
Stiksav Dewalt DW343K-QS
Stiksav Dewalt DW343K-QS
Justerbar pendulmekanisme, integreret støvudsugning
stk
1089   kr /stk
Kulbørstefri skruetrækker 18 V
Kulbørstefri skruetrækker 18 V
18 V, 2 stk. Li-Ion 1,5 Ah batterier inkl. taske
stk
995   kr /stk
Rundsav med laser
Rundsav med laser
1100 W, 55 mm savdybde, 5000 o/min
stk
489   kr /stk
STIFTBLYANT HULTAFORS
Ikke på lager
79 95 kr /stk
Slibeklods
Slibeklods
110x65x30 mm
stk
12 95 kr /stk
Totalt Inkl. moms
Fra kr

Trin for trin

Trin 1

Mål højden og længden af den vægoverflade, du vil montere akustikpaneler på, og bestem den retning, du vil have dine paneler til at være. Derefter kan du bestille den rigtige størrelse og antal af panelerne.

Trin 2

Forbered overfladen, der skal beklædes med paneler ved at fjerne lister og foringer. Kontroller, at overfladen er både glat og jævn. Husk: Fjern alle billedsøm og skruer.

Trin 3

For at undgå at splitte en træribbe i enden: Kontroller, hvordan panelerne ender på væggen, så du får den samme afstand mellem væggen og den første ribbe som fra den sidste stang til den anden væg.

Trin 4

Hvis du har brug for at tilpasse det lydabsorberende bagdæksel i bredden af det første eller sidste panel: Brug en kniv og en lang lineal. Lav tydelige markeringer og brug linealen til at få et lige snit.

Trin 5

Hvis du monterer panelerne lodret på væggen: Markér lofthøjdens dimensioner på bagsiden af det første panel.

Trin 6

Skær derefter panelet af bagfra ved hjælp af en rundsav med en fintandet klinge, brug greb eller skinne for at få et perfekt lige snit.

Trin 7

Kontroller endetræet på ribbenene, og puds om nødvendigt kanterne lidt med et fint sandpapir.

Trin 8

Før du installerer panelet: støvsug savsmuldet fra panelet.

Trin 9

Juster det første panel på plads, og kontroller med et vaterpas, at panelet er helt lige.

Trin 10

Fastgør derefter det første akustikpanel til væggen med sorte monteringsskruer mellem ribbenene. De skal fastgøres langs panelerne med en afstand på 60 centimeter og krydse ribbenene med en afstand på 30 centimeter.

Trin 11

Hvis du har problemer med at finde et godt beslag til skruerne: Brug monteringslim til at fastgøre panelerne. Husk: Kontroller først, at overfladen er fast og ren, så limen fastgøres.

Trin 12

Hvis du har stikkontakter eller kontakter: Mål ud for disse og skær huller ud, så de passer til disse ved hjælp af for eksempel en stiksav og en kniv.

Trin 13

Fortsæt på samme måde med de resterende paneler, indtil du når den anden side af væggen og begynd så bare at plukke væk, for nu er du færdig.