Udvendig fugtsikring af kælder – den grundige løsning
Hvor det er muligt, vil det altid anbefales at fugtsikre udefra. Det giver det den optimale fugtsikring og det bedste indeklima, fordi der helt bliver lukket af for udefrakommende fugt. Det er et stort arbejde at grave sokkel og kælder fri, og det vil være naturligt at benytte lejligheden til at lægge et ekstra lag EPS isolering udvendig på kælder og sokkel. Det kan også være en god idé at lægge et omfangsdræn ned i samme omgang, så vandet let transporteres helt væk fra huset.
Der er altid en risiko for sætning og sammenstyrtning forbundet med at grave fri omkring en bygnings fundament. For at minimere denne risiko anbefales det at dele arbejdet op i sektioner, således at der udgraves og fugtsikres og isoleres på en mindre del af bygningen ad gangen. Når arbejdet i en sektion er fuldført, fyldes jorden på igen, inden næste sektion udgraves. Få eventuelt hjælp af en bygningssagkyndig til at vurdere sektionernes størrelse, da både bygningskonstruktion og terrænforhold spiller ind. Vær meget opmærksom på nye sætningsrevner, som er indikation på svigtende understøtning af fundamentet.
Hele soklen (også den del, som er over terræn) og hele kældermuren påføres et lag Skalflex Saltbinder med kost eller rulle. Dette forhindrer nye saltudblomstringer, indtil den nye overfladebehandling er hærdet. Grunderens tørretid er 3-4 timer. Skal pudses inden 1-2 døgn. Eventuelle rørgennemføringer tætnes med Skalflex Rørmanchetter. Disse monteres med Skalflex Sokkeltæt.
Tætningsmembranen skæres i den ønskede banelængde og rulles sammen igen. Det anbefales, at du bruger en meget skarp kniv til at skære. Kniven bør fugtes af og til, så den ikke klæber fast. Start med at opsætte membranen øverst ved terrænniveau og arbejd nedad. De udskårne baner rulles ud til en længde af 50-100 cm, og beskyttelsespapiret fjernes i en længde af 30-50 cm.
Ved overkanten af soklen monteres vandnæse som en vejrbestandig beskyttelse af isoleringsmaterialets overkant. Vandnæsen kan med fordel fræses ind i fugen, men skal uanset måden det sættes fast på, fuges med egnet fleksibel fugemasse. Herved undgås at fugt trænger ned bag isolering og fugtsikring.
Skalflex Sokkeltæt påføres isoleringspladerne med tandspartel i et fuldt dækkende lag, og trykkes ind mod underlaget. Fra 15-40 cm under terræn og nedefter er det tilstrækkeligt at punktlime EPS isoleringspladerne med Skalflex Sokkeltæt. Sørg for at støde pladerne helt sammen, og sørg for at skubbe EPS pladerne helt op under vandnæsen.