Et af de grundlæggende valg, du har, når du skal vælge gulvvarme, er om det skal være vandbaseret eller el-baseret. Vandbaseret gulvvarme er tilkoblet husets centralvarmeanlæg og i nogle tilfælde påmonteret en ekstra cirkulationspumpe, hvis huset både har radiatorer og gulvvarme.
Fordelen ved vandbaseret gulvvarme er, at varmeudgiften er relativt lav, da varmen kommer fra samme varmekilde, som du bruger. Udgiften til varme er selvfølgelig afhængig af, om du har fjernvarme, gas-, olie- eller pillefyr, varmepumpe eller en anden form for varmekilde, og hvor godt isoleret dit hus er.
Ulempen ved vandbaseret gulvvarme er, at det typisk har en stor indbygningshøjde, så når du skal installere vandbaseret gulvvarme, skal du ofte brække gulve op, grave ud, isolere og støbe nye gulve. Der er dog flere systemer, der enten kan monteres på strøer eller oven på eksisterende betongulve. Det kan du læse mere om længere nede.
El-baseret gulvvarme består af måtter med en selvklæbende bagside og tynde varmekabler, som tilsluttes husets elnet. El-baseret gulvvarme findes i tykkelse fra kun nogle få millimeter og det gør det muligt eksempelvis at støbe måtterne fast i et tyndt lag flydespartel og lægge fliser ovenpå.
Fordelen ved el-baseret er, at du ofte kan montere det i forbindelse med, at du skifter fliserne uden at du er nødt til at hæve gulvet så meget, som du ville være nødt til med vandbaseret gulvvarme. Det kan gøre installationen af el-varme både nemt og billigt.
Ulempen ved el-baseret gulvvarme er, at udgiften til den strøm, som gulvvarmen bruger, kan være ret høj. Især hvis gulvvarmen monteres oven på et gulv, som ikke er isoleret, vil de kræve meget strøm at holde gulvet varmt. Prisen for opvarmning af et gulv med el-varme er cirka tre gange så høj, som prisen for opvarmning med vandbaseret gulvvarme. Samtidig må du ikke etablere el-baseret gulvvarme eller andre former for el-varme, hvis din bolig ligger i et område, hvor der er mulighed for tilslutning til gas eller fjernvarme.