Tips til at spare på strømmen | ByggmaxTips til at spare på strømmen | Byggmax

Spare strøm i hjemmet

Alt fra små til store energibesparende projekter giver resultater, her finder du mange nyttige tips til at spare på strømmen og reducere dit elforbrug,

Mange kan se fordelen i at finde nye energieffektive løsninger til deres hjem. Når vi energisikrer vores hjem, kan vi spare både strøm og penge, og samtidig bliver vi mere miljøvenlige. For at hjælpe dig med at spare strøm har vi samlet alle vores tips og gør-det-selv-guides til at energisikre hjemmet, både med enkle sparetricks, men også med energieffektive produkter. I vores sortiment finder du alt fra brændeovne og varmepumper til isolering, tætningslister og meget mere.

Alt fra små til store energibesparende projekter giver resultater, og her finder du mange nyttige tips til at spare på strømmen og reducere dit elforbrug, uanset om det drejer sig om elforbruget i en villa eller en lejlighed. Den indsats, du gør, har en effekt, både for pengepungen og miljøet!

Tips til at spare på strømmen | ByggmaxTips til at spare på strømmen | Byggmax

9 tips til at spare strøm

 • Sænk temperaturen i huset et par grader for at reducere omkostningen til opvarmning.
 • Sluk for bekvemmeligheder såsom gulvvarme og håndklædetørrer.
 • Invester i en brændeovn eller varmepumpe. Det er godt for pengepungen i længden.
 • Skift til lavenergilamper og LED-belysning. Sluk lyset i rum, du ikke opholder dig i.
 • Forsegl vinduer og døre med tætningslister for at holde varmen inde
 • Invester i en energieffektiv hoveddør med en lav U-værdi, der holder kulden ude.  Læs mere om energieffektive døre.
 • Tag korte brusebade, og brug et brusehoved med lavt tryk.
 • Skal du købe nyt? Undersøg energimærkning på f.eks. hvidevarer og tv-apparater.
 • Undlad at sætte på standby. Alle apparater, der ikke er helt slukket, bruger strøm.

Hvad bruger mest strøm i hjemmet?

Der er ikke meget forskel på strømslugere i henholdsvis et hus eller en lejlighed. I hus er det primært varme og vand, du skal spare på. I lejlighed er det strøm i køkkenet og vask, der står for det største energiforbrug. Under alle omstændigheder er det vigtigt at være smart, når det kommer til dit elforbrug. Hvis du vil drage fordel af de billigste timer på døgnet, har du brug for en timeprisaftale. For at en timeprisaftale skal kunne betale sig, skal du være bekendt med, hvornår strømmen er billigst og styre forbruget til disse timer. I dag har kun omkring 3 procent af svenskerne en timeprisaftale.

5 sparetips til strøm i køkkenet og vask

 • Brug en opvaskemaskine, og husk at fylde opvaskemaskinen helt.
 • Hav den rette temperatur til køleskabet og fryseren, og sørg for, at lågerne lukker tæt.
 • Brug elkedel. Den sparer energi, og det går hurtigt.
 • Vask ved lavere temperaturer og altid med fuld maskine.
 • Lad dit vasketøj lufttørre. Det kræver cirka tre gange så meget energi at tørretumble tøjet.
Värmepumpar | ByggmaxVärmepumpar | Byggmax

Rätt värmepump kan ge lägre elförbrukning

En värmepump är ett bra alternativ för dig som vill spara energi. Med rätt värmepump kan du få en lägre energiförbrukning och på så sätt sänka dina kostnader. Även om det kostar en slant att installera ett nytt värmesystem kommer du att tjäna in dessa pengar på sikt, det är en smart investering som lönar sig inom 5–10 år.

Med en luftvärmepump kan du hjälpa till att spara på jordens resurser. En luftvärmepump består av en ute- och en inomhusdel. Den yttre delen tar hand om utomhusluften, transporterar in, värmer upp och sprider ut den till inomhusmiljön. En luftvärmepump är ett utmärkt komplement till din existerande uppvärmningsmetod och kan kraftigt sänka din energiförbrukning. En luftvärmepump är även effektiv under sommaren då den i stället kan kyla ned inomhustemperaturen.  

Brændeovn – hyggeligt for dig og godt for pengepungen

En brændeovn kan ses som en dyr foranstaltning, men det skal ses som en langsigtet investering. Når du kan brænde mere, kan du samtidig reducere dine omkostninger til strøm. Med stigende elpriser er en brændeovn et smart supplement til dit varmesystem. Den er ikke kun hyggelig og giver varme. Den reducerer også din elregning med flere tusind kroner.

Brændeovnen er en effektiv og økonomisk måde at varme op på. En moderne kamin med en varmeeffekt på 3-9 kW kan opvarme en villa på 120-150 kvm. Varme fra brændeovne har en god opvarmningsøkonomi og har store miljømæssige fordele, fordi du bruger en vedvarende energikilde. Hvis du fyrer korrekt, sparer du ikke kun penge. Du skåner også miljøet. Vælg derfor en moderne brændeovn, og fyr kun med tørt brænde.

Brændeovn | ByggmaxBrændeovn | Byggmax
Tætningslister | ByggmaxTætningslister | Byggmax

Energioptimér med tætningslister

Tætning og især tætningslister er et produkt som hurtigt og effektivt kan hjælpe med at sænke varmeomkostningen i hjemmet. Det kan være svært at tro, at en lille liste kan gøre en forskel, men i efteråret og vinteren bliver det ekstra mærkbart om du har døre og vinduer som slipper kulde ind. Er det tilfældet, kommer det til at være dyrere at varme op. Det er en god idé hvis man tillægger sig den vane, at gå døre og vindueslister igennem én gang om året, f.eks. før efteråret sætter ind. Tætningslister rundt om vinduer er ofte nemme selv at skifte, du skal bare finde den liste der passer til dit vindue. Noget andet du kan overveje, er at tætningslister ikke kun anvendes i vinduer, men også til døre og hvidevarer i hjemmet. Det er vigtigt at listerne holder tæt, uanset om det gælder om at holde varme inde, eller kulde ude.

God isolering sparer energi

Det at have et velisoleret hus, kan være yderst vigtigt i forhold til at få sænket sin el-regning. Naturen stræber automatisk efter at få udjævnet varmeforskelle og isolering gør det sværere for varmen inde fra huset at slippe ud. Isolering af et hus er ingen hurtig omgang og kan blive en større omkostning, men det er en god investering at få gjort sig hvis man ved at huset er dårligt isoleret. Et velisoleret hus kan spare en for mange tusinde kroner i opvarmning. De fleste huse har en god facadeisolering, men det kan være klogt at tjekke hvor velisoleret loftet er. Loftet kan være en stor årsag til varmeudslip og ved at ekstra isolere omkring loftsbjælkerne kan man nedsætte sine varmeomkostninger med op til 25%.

Isolering | ByggmaxIsolering | Byggmax
Generator | ByggmaxGenerator | Byggmax

Generator – en vigtig reservekraft ved strømafbrydelse

Ett elverk är bra att ha när nöden kräver det. Ett reservelverk kan tillfälligt klara elbehovet vid ett strömavbrott. Viktigt att tänka på inför köp av ett elverk är hur stor effekt du behöver, vilka eldrivna funktioner vill du kunna täcka vid ett eventuellt strömavbrott? Skriv gärna ned en lista och välj sedan ett elverk utifrån denna.

Andra smarta tips vid strömavbrott är att tillfälligt ställa ut kyl- och frysvaror vid kallt väder, tända stearin- och värmeljus samt använda ficklampa för att ersätta den vanliga belysningen. 

LED-pærer | ByggmaxLED-pærer | Byggmax

LED-pærer sparer mest energi 

Når der skal vælges den rigtige type elpære, er LED-pæren altid det uovertrufne valg - både i forhold til LED-pærens lave energiforbrug og dens lange levetid. En LED-pære bruger 80 % mindre strøm og holder op til hele 25 gange længere end en almindelig elpære. En LED-pære med en effekt på ca. 5 W svarer i lysstyrke til en almindelig elpære på 40 W. Bruger du mange elpærer i dit hjem, er det derfor en god idé at udskifte dem med energieffektive LED-pærer. 

Oftere er det dyrere at købe LED-pærer end at købe andre pærer, f.eks. traditionelle elpærer, men det betaler sig altid i det lange løb!Fönster med lågt u-värde sparar pengar och miljö

Fönster släpper in ljus och värme i huset, men när det är kallt ute släpper de även ut mycket av värmen. Upp till 35 procent av husets värme kan läcka ut genom fönster. Det finns gott om pengar att spara genom att byta till energiriktiga fönster. Ett fönsters U-värde anger hur välisolerat fönstret är. Fönster med lågt U-värde isolerar bättre än ett fönster med högt U-värde. Har du ett äldre hus med äldre fönster är ett förbättrat U-värde ett smart val både för din värmeräkning och för miljön.   

Fönster | ByggmaxFönster | Byggmax