BYG DIN EGEN SKILLEVÆG
Åbne rum er rart, men nogle gange er det ønskeligt eller ligefrem nødvendigt med et ekstra værelse i boligen. Måske er familien blevet udvidet, du har brug for et hjemmekontor, eller én i familien er begyndt på violinundervisning - men har stadig meget at lære. Uanset årsagen er din løsning at bygge en ny skillevæg, der deler et større rum i to.
Inden du går i gang
En ikke-bærende skillevæg kan bygges til forskellige typer krav, lige fra en enklere væg uden særlige krav, til vægge med høje krav til lydisolering eller vægge beregnet til ophængning af tunge skabe. Fælles for alle er, at skelettet skal bestå af mindst 70 mm brede reglar, selvom det i nogle tilfælde kan gå med mindre mål. Skelettet kan enten bygges af træ- eller stålreglar og beklædes med enten blot et lag gips til en enklere væg, eller med to lag gips. To lag gips anvendes især hvis du ønsker bedre lydisolering, eller du kan kombinere det med en træfiberplade bag gipsen. Med træfiberplade bliver det nemmere at hænge ting på væggene, for der er altid noget at sætte skruen fast i.
Når lydisolering er vigtig
Stiller du høje krav til lydisolering, bør dine reglar være af en akustisk model, også kaldet lydlægter, eller monteres med tætningsliste mellem reglar og eksisterende vægge, lofter eller gulve. Et alternativ er også at tætne alle revner, hvor reglarskelettet forbindes med eksisterende overflader ved hjælp af akrylfuge. Derudover skal væggen fyldes med isolering, og dækkes med to lag på begge sider, enten af gips eller kombineret med træfiberplader bag gipsen. På den måde opnår du en rigtig god lydisolering, men er dette ikke nok, er der en anden mulighed. Det er at lave en dobbelt væg med et mellemrum på mindst 30 mm imellem, hvor begge skeletter er fyldt med isolering og beklædt med to lag gips. Hulrummet imellem betyder, at der i praksis er to vægge uden berøring, hvilket forhindrer, at lyden overføres mellem rummene.
Særlige krav til skillevæg mod vådrum
Hvis den nye væg skal skabe et nyt vådrum, stilles der høje krav til væggens stabilitet og vandtætning. Reglerne er nærmere beskrevet i vådrumsanvisningen (SBi 252). I forhold til valg af materiale kan du ikke bruge almindelig gips, men skal anvende silikoneimprægnerede vådrumsgipsplader. Alternativt kan du også bruge særlige spånplader eller krydsfiner, som er beklædt med vandtæt PVC. Glas, fliser eller vinyl er også muligheder. Derudover skal gipspladerne være mindst 12,5 mm tykke, samt samlingerne skal være forskudt fra hinanden i det inderste og yderste lag. Du skal bruge minimum 45 x 70 mm reglar i træ, eller 70 mm i stål, samt en centerafstand på maks. 45 cm. Brug forzinkede eller rustfrie skruer, som sættes i med maks. 20 cm afstand langs kanterne af pladen. Der skal skrues i alle stolper.
Sådan laver du skelettet
Rammen på en permanent skillevæg skal helst fastgøres direkte til undergulvet, men det er også muligt at fastgøre gennem et såkaldt flydende gulv. Eksempler på flydende gulve er parket- eller laminatgulve, der ikke er fæstnet til undergulvet. En ulempe ved at bygge oven på et flydende gulv er dog, at lyden af fodtrin lettere kan overføres mellem rummene.
Hænge tungt på væggen
Hvis du planlægger at kunne hænge tunge ting som køkkenskabe fyldt med service, eller badeværelseskommoder, anbefales det, at det skelettet forstærkes disse steder. Det betyder, at en passende længde reglar saves af, og sættes ind vandret/liggende mellem to opretstående lægter. Dermed opnås et rigtig godt grundlag til at kunne hænge tunge ting op derpå.
Tænk bæredygtigt
At vælge mellem stål- eller træreglar ud fra et miljømæssigt perspektiv kan være lidt vanskeligt. Stål er lettere, hvilket betyder mindre miljøbelastning ved transport, mens træ til gengæld ofte har kortere transporttid. Samlet set har træreglar dog et mindre økologisk fodaftryk og er en fornyelig ressource, der også binder kuldioxid, så længe reglarerne forbliver i din væg. På samme måde kan du tænke over det aktuelle plademateriale og vælge den lettere OSB-plade bag gipsen i stedet for to lag gips.